Ciasto z kaszy jaglanej

 

Składniki:

– 200 g suchej kaszy jaglanej 
– 2 szklanki mleka krowiego (lub roślinnego)
– 200 g wiórków kokosowych

Polewa:

– 2 tabliczki czekolady z zawartością kakao min. 75%
– 2 łyżki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
2. Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
3. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
4. Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.

Polewa:

5. 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
6. Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
7. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Kaloryczność 1 porcji: 293 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 19,5 g
Węglowodany: 23,4 g
Błonnik: 4 g

 

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl