Lubczyk – Właściwości, zastosowanie

Lubczyk – właściwości prozdrowotne i zastosowanie

 

Lubczyk kojarzony jest przede wszystkim z jego wykorzystaniem w kuchni jako przyprawę, a także – jako afrodyzjak. Okazuje się jednak, że lubczyk to roślina o licznych właściwościach prozdrowotnych. Nie brakuje zatem powodów, aby to aromatyczne zioło jak najczęściej gościło w naszej diecie.

 

Zawartość związków zdrowotnych w lubczyku

Korzeń lubczyku zawiera m. in.

  • Olejki eteryczne, zwłaszcza sedanolid, ligustylid, alfa – terpineol, a także estry kwasu octowego i walerianowego. W korzeniu lubczyka znaleźć można także kumaryny – związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, a także przeciwnowotworowym.

Co jeszcze zawiera korzeń lubczyku? W roślinie tej znaleźć można kwasy organiczne (np. kwas chlorogenowy i kwas kawowy, kwas jabłkowy), żywice. W lubczyku nie brakuje także witamin i składników mineralnych – witaminy C, witamin z grupy B, witamin A, E i K, a także potasu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu oraz żelaza.

 

Dlaczego warto stosować lubczyk?

Właściwości prozdrowotne lubczyku sprowadzają się przede wszystkim do jego działania

  • Przeciwzapalnego
  • Antyseptycznego
  • Przeciwbakteryjnego
  • Przeciwgrzybiczego

Z tego względu lubczyk może być wykorzystywany do wykonania okładów w przebiegu stanów zapalnych skóry. Lubczyk wykazuje działanie wykrztuśne, zatem picie naparu oraz inhalacje z wykorzystaniem tej rośliny doskonale sprawdzają się w przebiegu infekcji dróg oddechowych.

Natomiast z właściwości spazmolitycznych lubczyku wynika możliwość wykorzystania tego ziela w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Lubczyk prowadzi do rozkurczu mięśniówki gładkiej i przywrócenia właściwej perystaltyki jelit, ponadto wykazuje działanie wiatropędne i przeciwbólowe.

Działanie rozkurczowe i przeciwbólowe lubczyku pozwala ponadto na wykorzystywanie tej rośliny w celu łagodzenia dolegliwości miesiączkowych.

Lubczyk może być z powodzeniem stosowany w przebiegu infekcji dróg moczowych. Wykazuje działanie moczopędne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu ułatwia leczenie zakażeń układu moczowego, a także kamicy nerkowej. A dzięki zawartości kumaryny lubczyk wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, zawiera kwercetynę, która hamuje odczyny alergiczne.

 

Lubczyk – jak stosować?

I jakie są przeciwwskazania?

Lubczyk może być stosowany jako przyprawa – jego suszone łodygi bądź nasiona wykorzystywane są jako aromatyczny dodatek do potraw. Z lubczyku przygotowywana jest także popularna przyprawa maggi. Z suszonego korzenia lubczyku można przygotować napar, zaś olejek  może być spożywany lub stosowany zewnętrznie – jako środek do wykonywania okładów, inhalacji czy dodatek do kąpieli.

 

I jakie są przeciwwskazania?

Nie każdy może stosować lubczyk. Przeciwwskazaniem jest m. in. okres ciąży i laktacji, nadciśnienie oraz schorzenia nerek.

Ponadto lubczyku nie należy stosować w okresie wzmożonej ekspozycji na słońce, gdyż zioło to zwiększa wrażliwość skóry na działanie promieni UV i może sprzyjać powstawaniu przebarwień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *