Muffiny jajeczno-warzywne

Składniki:

– 4 jajka
– 6 łyżek dowolnych płatków np. owsianych, gryczanych
– 100 g twarogu półtłustego
– ½ papryki
– 100 g brokuła/4 róże
– garść szpinaku
– 3 łyżki pestek dyni
– 1 łyżka siemienia lnianego
– przyprawy: 1 łyżka szczypiorku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Warzywa dokładnie umyć.
3. Paprykę pokroić w kostkę, brokuła na mniejsze części.
4. Jajka połączyć z przyprawami oraz twarogiem i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
5. Do foremek nakładać kolejno pokrojone warzywa, płatki i pestki.
6. Zalać gotową masą jajeczno-twarogową (5-6 foremek).
7. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
8. Foremki przykryć folią aluminiową, ale wystające warzywa nie spiekły się.
9. Piec przez ok. 20 minut, bez termoobiegu.

 

Kaloryczność 1 porcji: 160 kcal
Białko: 11,7 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 2 g

 

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl