fbpx

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem

Przepis na 4 porcje

Skladniki:

Placuszki z cukinii:

– ok. 3 cukinie (800 g)

– 2/3 szklanki mąki (ok.100 g)

– 3 średnie marchewki

– 2 średnie ziemniaki

– 2 jajka

– 1 średnia cebula

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 2 łyżki oleju

– przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka

 

Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:

– 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

– 2 ogórki gruntowe

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka pokrojonego świeżego kopru

– przyprawy: szczypta soli, pieprz

– 100 g łososia gotowanego

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii:

  1. Umyte cukinie oraz obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Lekko posolić, pozostawić w misce na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru soku.
  2. Do odciśniętego miąższu dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy (mąkę dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (cienko pędzelkiem!). Nakładać masę po łyżce, smażyć przez około
    2-3 minuty z każdej strony.
  4. Placki wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (aby odsączyć tłuszcz).

 

Jogurtowy sos z ogórkiem i koprem:

  1. Umyte i obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dodać kawałki gotowanego łososia, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koper.
  2. Sos doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  3. Placki posmarować sosem oraz ułożyć kawałki rozdrobnionego łososia.

 

Kaloryczność 1 porcji  placków:
242 kcal

Białko: 9,5 g

Tłuszcz: 8,3 g

Węglowodany: 36,5 g

Kaloryczność 1 porcji sosu z rybą:
77 kcal

Białko: 6,75 g

Tłuszcz: 4 g

Węglowodany: 3,8 g

Kaloryczność 1 porcji placków z sosem i rybą:
319 kcal

Białko: 16,25 g

Tłuszcz: 12,3 g

Węglowodany: 40,3 g

 

 

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl