Składniki:

– 3 jajka
– 5 łyżek ulubionych płatków np. owsianych, gryczanych
– 5 łyżek mleka
– ½ papryki
– 100 g brokuła/4 róże
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka nasion sezamu
– garść szpinaku
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Jajka roztrzepać trzepaczką, dodać mleko, płatki, przyprawy oraz nasiona.
2. W rondelku z wrzątkiem podgotować brokuła – ok. 3 minuty, następnie pokroić na małe części.
3. Umyta paprykę pokroić w kostkę.
4. Połączone w misce warzywa zalać masą jajeczną, pozostawić na chwilę.
5. Wszystkie składniki wlać na rozgrzaną, małą patelnię posmarowaną łyżeczką oleju.
6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut (do momentu ścięcia jaja).

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 6 g

 

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl