fbpx

Zgaga

 

Jest to bardzo nie przyjemna przypadłość. Nie zawsze przy tym wiadomo, co zgagę wywołuje. Często możemy usłyszeć rady typu: “Nie jedz za dużo”, “nie jedz tak tłusto”. Inni wina za to ostre przyprawy, zwłaszcza te które zawierają curry czy pieprz cayenne, inni grejpfruty czy pomarańcze i inne kwaśne owoce.

Kiedy tylko poczujesz pierwsze piekące zwiastuny zgagi, wypij szybko dużą szklankę wody. Woda spłucze kwas żołądkowy z powrotem do żołądka.

Własny napar  na zgagę:

Łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru lekarskiego wsyp do szklanki wrzątku i odczekaj 10 minut, następnie wypij napar. 

Imbir stosowany jako lekarstwo na nudności, działa również rozluźniająco na mięśnie przełyku, dzięki czemu kwasy żołądkowe nie są wypychane do góry.

Warto zainteresować się naparem z Biedrzeńca anyżu, kminku rzymskiego lub nasion kopru włoskiego.

JAK ZROBIĆ ?

Jeden z wymienionych wyżej ziół zalej szklanką wrzątku. Parz przez 10 minut, a następnie przecedź i wypij.

 

STWÓRZ WŁASNA OCHRONA – SAMOLECZNICTWO

Korzeń prawoślazu lekarskiego – To jedna z najstarszych znanych metod na zgagę. Prawoślaz wytwarza gesty, maziowaty śluz, który pokrywa ochronną warstwą błony śluzowej przełyku.  

To bardzo przydatne, jeśli czujesz się tak jakbyś miał w przełyku płonącą pochodnie. Łyżeczkę sproszkowanego prawoślazu rozmieszaj w szklance wody i sącz. Pij 3-4 szklanki dziennie.

Zneutralizuj kwas 

Ślina ma odczyn lekko zasadowy i pomaga neutralizować kwasy żołądkowe. Żeby pobudzić jej wydzielinę żuj gumę bez-cukrową.

Zasadowy odczyn mają również soki z warzyw takich jak marchewka, ogórek, burak czy rzodkiewka. Jeśli nie lubisz soków warzywnych, jedz surowe warzywa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *